Servisno učenje u umjetnosti / učenje angažiranjem u zajednici

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ , tj. ministrici Gordani Nakić, u veljači ove godine učenici Osnovne škole „Fra Lovro Karaula“ uključili su se u Projekt „Servisno učenje/učenje angažiranjem u zajednici“ kojeg provodi HO  Genesis Project .

Genesis Project je tijekom 2019. i 2020. godine uspješno implementirao 14 projekata servisnog učenja u umjetnosti u 15 osnovnih škola u BiH. Sva svoja znanja i iskustva stečena tijekom pripreme i provedbe ovih projekata podijelili su  s nama u radu i pripremi našeg projekta servisnog učenja.

Naša škola , tim ljudi uključenih u Projekt i oko 60 učenika koji su aktivno sudjelovali i sudjeluju u projektnim aktivnostima su kao prioritet odabrali opremanje škole glazbenom opremom i pomagalima te nazvali temu „Pjevajmo, plešimo, glumimo i slikajmo…

Nabavkom glazbene opreme i pomagala omogućiti će se učenicima da samostalno mogu sastaviti ozvučenje u školi za potrebe školskih priredbih i sportskih događanja, te na taj način mogu primjeniti stečena znanja iz informatike i tehničke kulture, a isto tako postepeno će  ih se  uvoditi u svijet digitalizacije i modernizacije glazbenih izričaja.

Realiziranom kupnjom mikrofona i pomagala ( 2 bežična mikrofona, 6 kondenzatorskih mikrofona , 10 gitara , 6 stalaka za mikrofone  i 2 kopče za iste ) omogućena je provedba metodologije servisnog učenja, tj. učenici će biti u mogućnosti da zajedno sa svojim nastavnicima i predstavnicima svoje lokalne zajednice učine stvari kako bi poboljšali i stvorili pozitivnije okruženje za sve, a istovremeno još bolje usvojili i nastavne sadržaje.

Servisno učenje temelji se na iskustvenom obrazovanjuučenju kroz rad (djelovanje, aktivnost).

Ovime su stvoreni i  ostali uvjeti za kreativno izražavanje i održavanje školskih manifestacija – uvjeti za promociju kulture i umjetnosti kao važne nadogradnje čovjekove osobnosti, pružanje prilike svima podjednako, bez obzira na mogućnosti, u javnom nastupanju, promoviranje škole u lokalnoj zajednici, omogućavanje NVO –a, udrugama i klubovima predstavljanje vlastitih aktivnosti.

V.D. ravnatelja:

Josip Kovač