Servisno učenje u umjetnosti / učenje angažiranjem u zajednici

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ , tj. ministrici Gordani Nakić, u veljači ove godine učenici Osnovne škole „Fra Lovro Karaula“ uključili su se u Projekt „Servisno učenje/učenje angažiranjem u zajednici“ kojeg provodi HO  Genesis Project .

Genesis Project je tijekom 2019. i 2020. godine uspješno implementirao 14 projekata servisnog učenja u umjetnosti u 15 osnovnih škola u BiH. Sva svoja znanja i iskustva stečena tijekom pripreme i provedbe ovih projekata podijelili su  s nama u radu i pripremi našeg projekta servisnog učenja.

Naša škola , tim ljudi uključenih u Projekt i oko 60 učenika koji su aktivno sudjelovali i sudjeluju u projektnim aktivnostima su kao prioritet odabrali opremanje škole glazbenom opremom i pomagalima te nazvali temu „Pjevajmo, plešimo, glumimo i slikajmo…

Nabavkom glazbene opreme i pomagala omogućiti će se učenicima da samostalno mogu sastaviti ozvučenje u školi za potrebe školskih priredbih i sportskih događanja, te na taj način mogu primjeniti stečena znanja iz informatike i tehničke kulture, a isto tako postepeno će  ih se  uvoditi u svijet digitalizacije i modernizacije glazbenih izričaja.

Realiziranom kupnjom mikrofona i pomagala ( 2 bežična mikrofona, 6 kondenzatorskih mikrofona , 10 gitara , 6 stalaka za mikrofone  i 2 kopče za iste ) omogućena je provedba metodologije servisnog učenja, tj. učenici će biti u mogućnosti da zajedno sa svojim nastavnicima i predstavnicima svoje lokalne zajednice učine stvari kako bi poboljšali i stvorili pozitivnije okruženje za sve, a istovremeno još bolje usvojili i nastavne sadržaje.

Servisno učenje temelji se na iskustvenom obrazovanjuučenju kroz rad (djelovanje, aktivnost).

Ovime su stvoreni i  ostali uvjeti za kreativno izražavanje i održavanje školskih manifestacija – uvjeti za promociju kulture i umjetnosti kao važne nadogradnje čovjekove osobnosti, pružanje prilike svima podjednako, bez obzira na mogućnosti, u javnom nastupanju, promoviranje škole u lokalnoj zajednici, omogućavanje NVO –a, udrugama i klubovima predstavljanje vlastitih aktivnosti.

V.D. ravnatelja:

Josip Kovač

Isporučeni besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Hercegbosanskoj županiji

Prema planu i dinamici realizacije nabavke besplatnih udžbenika krajem prošlog tjedna nakladničke kuće Školska naklada d.o.o. i Alfa d.o.o. Mostar su isporučile udžbenike za učenike osnovnih škola na području Hercegbosanske županije.

Ravnatelji osnovnih škola će organizirati distribuciju udžbenika u područne škole kako bi na početku školske 2022./23. godine svaki učenik dobio svoj komplet udžbenika.

Do sada su besplatni udžbenici bili osigurani samo za učenike prvih razreda, djecu iz obitelji slabijeg imovnog stanja i djecu s dijabetesom.

Na inicijativu Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Vlada je osigurala sredstva za nabavku besplatnih udžbenika te je ovo prvi put kako će svi učenici u našim osnovnim školama dobiti besplatne udžbenike, uključujući i udžbenike za nacionalnu skupinu predmeta.

Vrijedna donacija stigla u PŠ „Ljubunčić“

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bosni i Hercegovini, u sklopu projekta kojim se promovira kvalitetno inkluzivno obrazovanje za svu djecu, a u suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije je Područnoj školi „Ljubunčić“ donirala interaktivnu ploču u vrijednosti od 964,32 EUR, digitalnu video kameru u vrijednosti od 792,50 EUR i multimedijalni projektor u vrijednosti od 747,76 EUR.

Cilj aktivnosti/donacije je doprinos razvitku interaktivnih metoda podučavanja te da se što bolje odgovori na potrebe učenika, posebno onih koji spadaju u kategoriju najosjetljivijih. Vrijednu donaciju u ukupnom iznosu od 2.305,58 EUR primili su v.d. ravnatelja škole Josip Kovač, rukovoditeljica Suzana Krezo i profesor informatike Izet Karabeg.

Ministrica Gordana Nakić zahvalila je Misiji OESS-a u Bosni i Hercegovini na vrijednoj donaciji te istaknula kako je ova donacija korisna u podizanju kvalitete inkluzivnog obrazovanja i započetom procesu digitalizacije škola.

XVIII. Theaterspiele

Udruga „Europski kulturni krug – EKULT“ već 18 godina zaredom organizira dramske igre na njemačkom jeziku „Theaterspiele“. Ove godine su kazališne skupine došle iz Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine te naravno Republike Hrvatske, a sudjelovalo je više od 35 skupina sa više od 500 sudionika.
Naša škola već godinama sudjeluje na ovoj manifestaciji, te na taj način predstavljamo ne samo školu, već i naš grad – kao jedina škola iz Bosne i Hercegovine. Školu je predstavila izvannastavna dramska grupa iz njemačkog
jezika „SpielMit” izvedbom “Unterricht mal anders” na njemačkom jeziku. Sudjelovali su sljedeći učenici: Ružica Baković, Ivona Dalić, Marija Damjanović, Luka Hrgić, Vladimir Ištuk, Marta Ivković, Riad Jahjefendić,
Mihael Mihaljević te njihove voditeljice prof. Amila Kundić i mag. Senka Jandrić.
Cjelokupna manifestacija odvijala se tokom tri dana, a svi glumci nastupili su u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u baroknom Varaždinu. Dio atmosfere prenosimo u galeriji. Tekst napisala Senka J.