Terenska nastava iz fizike – Nikola Tesla

Učenici osmih i devetih razreda OŠ FLK su 25. travnja u sklopu terenske nastave iz fizike, koju su im organizirali nastavnici fizike Marija Badrov, Kristina Teklić, Boško Pavić i Snježana Teklić, posjetili Smiljan kraj Gospića – rodno mjesto velikog fizičara i izumitelja Nikole Tesle.

Prije samog dolaska u Smiljan prošetali su kraljevskim gradom Kninom i vidjeli Kninsku tvrđavu, jednu od najljepših srednjovjekovnih tvrđava u Europi.

Po dolasku u Memorijalni centar “Nikola Tesla” posjetili smo rodnu kuću Nikole Tesle koja je pretvorena u muzej. Imali smo priliku vidjeti

neke sačuvane predmete iz Teslinog djetinjstva kao i replike nekih od njegovih mnogobrojnih izuma (Teslina turbina, Teslin transformator, brod kojim se upravlja pomoću radio valova,…). U sklopu Memorijalnog centra je i umanjena replika Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa u kojoj su učenici vidjeli Teslin transformator i sudjelovali u bežičnom prijenosu energije. Cjelokupno iskustvo su objedinili gledajući dokumentarni film o životu i radu Nikole Tesle.

Nakon edukacijskog dijela uslijedio je zabavno-rekreacijski dio u Adrenalinskom parku Likos, gdje su se učenici okušali u streličaratvu, paintballu, penjanju na umjetnu stijenu i mnogim drugim sadržajima.

Fotogalerija u prilogu: