SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Što je Down sindrom?

Down sindrom ili Trisomija 21 je genetsko stanje koje je oduvijek bilo dio ljudske prirode uvjetovano brojem i strukturom kromosoma. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina koje se nalaze u svakoj stanici ljudskog tijela. Osobe s Down sindromom imaju jedan cijeli ili dio 21. kromosoma više. Tako osobe s Down sindromom imaju 47 kromosoma dok je uobičajeno 46 kromosoma.

Downov sindrom se može javiti kod svih skupina ljudi i može se javiti u bilo kojoj obitelji bez obzira na zdravlje roditelja, način života ili ekonomsku situaciju. Do danas su provedena brojna istraživanja, ali točan uzrok drugačije podjele stanica još uvijek nije poznat.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka svake godine kako bi se podigla svijest o Down sindromu i promicala prava osoba s Down sindromom. Ovaj datum je odabran jer simbolizira jedinstvenost tripliciranja 21. kromosoma koji uzrokuje Down sindrom.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom važno je jer pruža priliku za razbijanje stereotipa i promicanje inkluzije i dobrobiti osoba s Down sindromom. Ujedinjeni narodi su 2011. godine proglasili 21. ožujak Svjetskim danom osoba s Down sindromom, a od 2012. godine se ovaj dan službeno obilježava.

“Različite čarape” – simbol inkluzije

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom karakterizira nošenje različitih šarenih čarapa u znak podrške i prihvaćanja različitosti. Treba naglasiti da nošenje različitih čarapa ne znači da osobe s Down sindromom ne znaju ili ne mogu spariti jednake čarape nego kromosomi svojim oblikom podsjećaju na čarape. Zbog toga različite čarape simboliziraju našu različitost, a različitosti čine svijet veselijim i šarenijim mjestom.

Nositi različite čarape je jednostavan, ali moćan način da se pokaže podrška za osobe s Down sindromom i da se šalje poruka o važnosti inkluzije i jednakosti. Ovaj čin također služi kao podsjetnik da su razlike među ljudima nešto što nas obogaćuje i čini naše zajednice jačima.

Tema za 2024. godinu

Tema Svjetskog dana osoba s Down sindromom za 2024. godinu je “Kraj stereotipima”. Poziva se ljude diljem svijeta da prestanu sa stereotipima koji mogu spriječiti osobe s Down sindromom da budu tretirane kao i druge osobe. Stereotipi mogu biti pozitivni, negativni ili neutralni, ali često su netočni ili jednostavno krivi.

Postoji dosta primjera osoba s Down sindromom u svijetu ali i kod nas koji ruše predrasude i pokazuju nam da je sve moguće. Neke od njih donosimo u nastavku.

Filip, Ivica i Kristofer, prvi su hrvatski predstavnici koji su nastupili na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s Down sindromom održanom u Portugalu 2018. godine i postigli iznimne sportske rezultate.
Roko, Danijela, Stipe i Tihana su kao članovi Hrvatske parataekwondo reprezentacije u listopadu 2023. u Meksiku osvojili zlatne medalje.
Azra Dedić je poznata kao prva osoba s Downovim sindromom koja je stekla majstorsko zvanje u bilo kojoj borilačkoj vještini. Osvojila je zlato na Europskom i broncu na Svjetskom prvenstvu u judou. Uz sportske uspjehe, Azra je i prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH.
Anes Kujović je prvi UN Volonter u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 s Down sindromom u svijetu. Anes radi u Službi za obrazovanje, kulturu i sport u Općini Centar Sarajevo, gdje obavlja administrativne poslove kao UN volonter.
Vuk Trajković prva osoba s Down sindromom zaposlena u zdravstvenom sustavu Srbije kao fizioterapeut ima poruku za sve nas: “Svima želim da budu samostalni i da tako nastave i znam danas da svatko može ovo doživjeti. Jako sam sretan, zauvijek“.